RORE

Ovo je selo Rore, a nalazi se na 900m nadmorske visine ispod Šator Planine

24.02.2008.

Momčilova Kula koja se nalazi nedaleko od sela Rore

Ostaci srednjevijekovne kule kako se ona u narodu i danas naziva nisu nazalost istrazeni, tako da se o vremenu gradnje mogu praviti samo pretpostavke.

Ono sto je sasvim sigurno je da se radi o monumentalnoj gradjevini koju je kao takvu mogao sagraditi neko od bosanskih vladara ili njegov blizi rodjak.
 
   Sto se vremena gradnje tice samo se pretpostavlja da je mogla nastati u vrijeme kralja Tvrtka, koji se 1377 godine u manastiru Milesevi kod Prijepolja krunisao krunom Nemanjica.
Mozda je graditelj neko od njegovih rodjaka ili naslednika.?
 
Zasto je izabrana bas ta lokacija ne treba da cudi. Takozvani prirodni uslovi i uz to strateski polozaj su sasvim sigurno odigrali vaznu ulogu. Moguce je da je graditelj kule bio porijeklom basi iz ovih krajeva. Postavlja se isto tako pitanje sta je bila funkcija kule. Dali je to bila samo ljetna rezidencija ili pak pravo sjediste kralja za sada ostaje nepoznato. Interesantno da u proslosti niko od naucnih radnika nije nasao za shodno da napravi arheoloska iskopavanja i da istinu potrazi u pisanim spomenicima.
U ovom tenutku je veoma bitno da se lokalitet stavi u registar zastite spomenika kulture i da kao takav ne ostane samo u narodnom predanju i pjesmi.
Ono sto je napisano za Momcilovu kulu moze se reci i za  ostatke koje narod iz nekog nama nepoznatog razloga nazvao tako. Interesantan je naziv CRNA KRALJICA, i postavlja se pitanje sta on u sebi krije. Mozda je palatu gradila sestra nekog od bosanskih vladara u 14 ili 15 vijeku.?
Dali su i jednu i drugu palatu razorili Turci poslije osvajanja Bosne,  poslije 1476 ili znatno kasnije ostaje za sada otvoreno pitanje.
 
   Zasto i jedno i drugo posle razaranja nisu vise obnovljeni nije na osnovu raspolozivih podataka moguce odgonetnuti.
  Na kraju samo apel ljudima iz opstine da i ovaj vazan lokaliet stave u registar i pod zastitu spomenika kulture kao i Momcilova kula.
Vaznost i jednog i drugog prevazilazi u svakom slucaju i opstinske, kantonalne i drzavne granice.
RORE
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
11802

Powered by Blogger.ba